Maastricht International Fair – Mexicaanse Gouden Peso

Tijdens de MIF Fair in MECC Maastricht zullen 2 Mexicaanse exposanten de beurs bijwonen: Casa Atraddis en Numismex. Een van de bekendste Mexicaanse munten is de Mexicaanse Peso.

Mexicaanse Gouden Peso
Tot de introductie van de Krugerrand was een van de meest populaire gouden munten voor investeringen de Mexicaanse Gouden Peso. Alhoewel er sinds 1972 geen uitgiften meer zijn geweest, zijn er nog steeds miljoenen in omloop en blijft het een verleidelijke keuze voor iedereen die van plan is goud aan hun portefeuille toe te voegen. Naast een zeer aantrekkelijke munt is het een zeer betaalbare manier om goud in te slaan.

De munten
De Gouden Peso is gemaakt uit een legering van 90 procent goud en 10 procent koper, wat resulteert in een duurzame munt met een meer oranje kleur dan veel andere bullion munten – de Amerikaanse Gold Eagle heeft bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid zilver in de legering , wat het een minder opvallende kleur geeft. Het goudgehalte is lager dan de meeste andere bullion munten, maar vergelijkbaar met de voor 1933 uitgebrachte Amerikaanse munten.

Zoals de meeste bullion munten is de Peso wettelijk betaalmiddel en heeft een nominale waarde, hoewel dat veel lager is dan de eigenwaarde van zijn metaalgehalte. De meest voorkomende denominatie op de markt is de 50 peso-munt.

Deze bevat 1.2057 ounces puur goud. Er zijn ook een aantal kleinere munten – de 20 peso (0,48227 oz), 10 peso (0,2411 oz), 5 peso (0,1205 oz), 2,5 peso (0,0602 oz) en 2 peso (0,0482 oz). Alle Mexicaanse munten hebben verschillende ontwerpen (met uitzondering van de 5 en 10 Peso munten), maar een soortgelijke achterkant, die verschillende versies van het Mexicaanse wapenschild toont – een adelaar die op een cactus zit, terwijl hij een slang eet.